Zorg aanvragen?

Wilt u zorg aanvragen of meer informatie? Neem dan contact met ons op.

09008122

Hoog Intensieve Somatische Zorgafdeling (HISZ) met beademingszorg

U heeft vanwege een somatisch (chronisch lichamelijk) ziektebeeld zeer complexe zorg nodig die meerdere gezondheidsgebieden raakt. Daarnaast kunt u niet voldoende zelfstandig ademen en bent u afhankelijk van een beademingsapparaat. Bij Thebe Elisabeth kunt u terecht voor continue thuisbeademing en is er altijd iemand bereikbaar en snel ter plaatse.

Een complex lichamelijk ziektebeeld vraagt om specialistische verzorging en behandeling. Naast het ziektebeeld kunt u te maken krijgen met andere lichamelijke klachten of sociaal-emotionele problemen. Er wordt multidisciplinair gekeken welke zorg en behandeling het beste bij u past. Waarbij we altijd uitgaan van wat u zelf nog wilt en kunt of wat uw naasten voor uw willen (blijven) doen. Zodat u zo prettig en comfortabel mogelijk kunt leven met de aandoening.

Beademingzorg

Vaak ervaren mensen met een complex lichamelijk ziektebeeld ook problemen met het zelfstandig ademen, waardoor zij beademingszorg nodig hebben. Een beademingsapparaat kan de functie van de ademhalingsspieren voor meerdere uren per dag overnemen. Er zijn twee soorten beademingszorg: non-invasief, beademing via een mondmasker, en invasief, beademing via een canule in de luchtweg. Onze zorgmedewerkers hebben specialistische kennis om de passende zorg en behandeling te bieden. Zij zijn speciaal opgeleid om de handelingen gerelateerd aan chronische beademing uit te kunnen voeren. Thebe Elisabeth is verbonden aan het Centrum voor Thuisbeademing.

Meestal wordt chronische beademing toegepast bij mensen met een in ernst toenemende spierziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Duchenne of ALS). Daarnaast wordt ademhalingsondersteuning ook toegepast bij onder andere mensen met borstkasvergroeiingen, bepaalde longziekten en diverse andere ziektebeelden.

Het verblijf

De afdeling Geeracker C van Thebe Elisabeth is volledig uitgerust om de benodigde intensieve en specialistische zorg te kunnen bieden. De kamers hebben een eigen woonkamer, aparte slaapruimte en een eigen badkamer. Er is een gezamenlijke ruimte waar de cliënten lunch en diner nuttigen. In deze ruimte vindt u ook het zorgteam.

Aanmelding

Bij aanmelding voor opname op de afdeling Geeracker C van Thebe Elisabeth is het van belang dat u bekend bent bij het Centrum voor thuisbeademing. Daarnaast moet het profiel voor beademing volgens de VSCA schriftelijk bekend zijn. In veel gevallen zal uw specialist uw

aanmelding bij ons regelen. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 0900-8122 of het formulier ‘Zorg aanvragen’ via contact invullen.

Heeft u wel hoog intensieve somatische zorg nodig, maar geen beademing, kijk dan op deze pagina voor meer informatie over het aanmeldproces: Complexe lichamelijke aandoeningen - Thebe.

Hoog Intensieve Somatische Zorgafdeling (HISZ) met beademingszorg -  stap voor stap

U heeft vanwege een somatisch (chronisch lichamelijk) ziektebeeld zeer complexe zorg nodig die meerdere gezondheidsgebieden raakt. Daarnaast kunt u niet voldoende zelfstandig ademen en bent u afhankelijk van een beademingsapparaat. 

Hier leest u hoe welke stappen u kunt verwachten als u zich aanmeldt voor zorg

Stap 1

Zorg aanvragen

Vraagt u wonen en behandelen van volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel aan? Dat kan op twee manieren: via de website of telefonisch. Ga naar het formulier 'Zorg aanvragen' en vul het in. U kunt ook contact opnemen via telefoonnummer 0900-8122 of bellen naar de locatie van uw keuze. Hier vindt u een overzicht van de locaties. 

Vraagt het revalidatiecentrum, het ziekenhuis, de huisarts of een andere organisatie de zorg voor u aan? Dan hoeft u niets te doen. Na de aanvraag nemen wij contact met u op. We plannen dan een oriëntatiegesprek. Dit gesprek gebeurt vaak telefonisch. Tijdens het gesprek bespreken wij wat u nodig heeft aan zorg en wonen.

Wat u van ons mag verwachten

  • Vragen stellen
    Heeft u vragen over de aanmelding of over wonen bij Thebe? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. 

Wat wij van u verwachten

  • Gegevens
    Bij de aanmelding hebben wij uw burgerservicenummer (BSN), uw naam, adres en woonplaats nodig. Zoek deze voor uw aanmelding alvast op.
Stap 2

Indicatie regelen

U komt bij Thebe wonen. De zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarom is een indicatie nodig. In de indicatie staat welke zorg u nodig heeft.  

Heeft u nog geen indicatie? Dan vraagt u deze aan via de website van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). 

Wat u van ons mag verwachten 

  • Hulp nodig
    Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de indicatie? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. 

Wat wij van u verwachten 

  • Gegevens bij u in de buurt
    Voor het aanvragen van de indicatie heeft u uw burgerservicenummer (BSN) en uw naam, adres en woonplaats nodig. Zoek deze gegevens voor uw aanvraag daarom alvast op.  
Stap 3

Aanmelden locatie 

Onze zorg en begeleiding voor u is maatwerk. We kijken hiervoor goed naar uw indicatie, wensen en (zorg)behoeften. Wat heeft u nodig, en wat past bij u? Daarom plannen we eerst een kennismakingsgesprek met u.  

Tijdens dit gesprek maken we afspraken over de zorg die u krijgt. We beoordelen of uw vraag past bij wat wij kunnen bieden. En welke locatie en setting hier het best aan voldoen. Dit doen we aan de hand van uw indicatie, uw medische gegevens en uw medicatie. Heeft u al een actueel zorgplan? Dan gebruiken we dit ook. 

Na het kennismakingsgesprek stellen we een locatie aan u voor. Komt de locatie overeen met uw wensen? Dan plannen we de verhuisdatum. Wilt u liever eerst gaan kijken? Dan organiseren we een rondleiding. Is er geen plaats op uw voorkeurslocatie? Dan zetten wij u op de wachtlijst. Wij kijken dan samen met u welke zorg nodig is om deze periode te overbruggen.  

Wat u van ons mag verwachten 

  • Vragen stellen
    Wij nemen de tijd voor u. Als u vragen heeft, stel ze dan gerust.

Wat wij van u verwachten 

  • Gegevens aanleveren 
    Tijdens het kennismakingsgesprek gebruiken wij uw indicatie, uw medische gegevens en informatie over uw medicatie. Leg deze documenten alvast voor ons klaar. Op deze manier kunnen wij u zo goed mogelijk helpen. 
Stap 4

Verhuizen

Is er plek op uw voorkeurslocatie? Dan laten wij de kamer aan u zien. Gaat u akkoord met deze kamer? Dan verhuist u binnen een week. In principe regelt u de verhuizing en het vervoer zelf. Wij geven u tips zodat u niets vergeet.

Wat u van ons mag verwachten 

  • Uw kamer
    In uw kamer is sanitair, een bed en een kledingkast aanwezig. 

Wat wij van u verwachten 

  • Zelf spullen meenemen
    Wij hopen dat u zich thuis voelt bij ons. Neem gerust uw eigen spullen mee. Zo voelt uw nieuwe plek snel vertrouwd. In de kamer moet wel ruimte blijven voor hulpmiddelen. Bijvoorbeeld een rolstoel, rollator en/of tillift.
     
  • Verzekeringen regelen
    U houdt uw eigen ziektekostenverzekering aan. Ook wanneer u bij Thebe woont. Zo bent u verzekerd voor bijvoorbeeld opname in het ziekenhuis of bezoek aan een specialist. Thebe sluit voor u een collectieve aansprakelijkheidsverzekering en een inboedelverzekering af. De voorwaarden vraagt u op bij het Servicecentrum van Thebe.
Stap 5

Start zorg

U bent verhuisd. Uw zorg en begeleiding passen we aan op wat u nodig heeft. We helpen u zoveel mogelijk zelf te blijven doen. Daarom woont u met mensen die ongeveer hetzelfde kunnen. Zo leveren we voor iedereen de beste zorg.  

We onderscheiden 3 groepen:

  • U kunt nog heel veel zelf. U bent actief, sociaal en minder gevoelig voor prikkels. U heeft zorg en begeleiding op afstand nodig. Verder woont u zo veel mogelijk zelfstandig in een appartement met meerdere kamers.
  • U heeft balans en rust nodig. U vindt het moeilijk om structuur aan te brengen in uw dag. Wij begeleiden u daarbij. U woont graag in een kleine groep. Ook wordt u het liefst op een directe manier benaderd. U woont zo veel mogelijk in een eigen appartement.
  • Veel zelf regelen lukt niet meer. U heeft behoefte aan veiligheid. Daarnaast heeft u continu toezicht, zorg en begeleiding in de buurt nodig. U woont in uw eigen kamer en u maakt gebruik van de gezamenlijke huiskamer. 

Wat u van ons mag verwachten 

  • U heeft een vast aanspreekpunt
    Op de afdeling heeft u een vast aanspreekpunt. Bij hem of haar kunt u terecht met vragen of opmerkingen.

Locaties waar we deze zorg bieden: